Социална ангажираност

Исус бе загрижен за хората и за това, как те живеят със своите семейства, съседи и управници. Християните методисти не отделят вярата от живота.

Всяка местна църква търси начини да изрази християнската любов в действие. Някои организират клубове за самотни хора, курсове за обучение или пък обществени вечери с беседи на различни теми и концерти. Методистите споделят своите християнски възгледи по проблеми като грижата за възрастните, морала, престъпността, наркотиците, порнографията, човешките права, трафика на хората, робството и усилията за един по-справедлив свят.

Шуменската църква винаги е била социално ангажирана. Сега нашата работа е фокусирана в две области:

pumpkin, soup, top
СОЦИАЛНА КУХНЯ

От октомври до март храним социално слаби. Стартирахме програмата през есента 2019 г. с 25 души и сме стигнали тази година до 100 души, които посещават кухнята. Предлагаме безплатен топъл обяд всяка събота и неделя. Преди пандемията клиентите имаха избор дали да ядат на мястото или да взимат храната за вкъщи. От когато се усили разпространението на вируса, раздаваме готово пакетирана храна през прозореца на социалния център с цел да намалим контакта между хората и риска от заразяване. Търсим възможности да развиваме и други програми и дейности в подкрепа на социално слаби. Имаме ограничен брой инвалидни колички, патерици и други медицински приспособления, които даваме за ползване без пари. През 2020 г. започнахме партньорство с групата Анонимните алкохолици и организирахме събитие заедно.

children, playing, school
ДЕТСКИ ЦЕНТЪР

От 2018 г. детският център работи от юни до септември в помощ на семейства, които търсят занималня за децата си от 1-и до 4-и клас по време на лятната ваканция. Таксите са ниски и предлагаме намаления за самотни майки и социално слаби. Има учебни часове всеки ден, за да не забравят това, което са учили през годината и често да наваксват, това което им липсва като знание. Има забавни игри, екскурзии, езикови уроци, спорт, изкуство, ръчна работа, и други забавни занимания.